Ana Sayfa  Annelik  El sanatları  Haber  Magazin Dünya Magazin TR  Ressamlar  Seramik  Tiyatro  Yazı Yemekler

Özel Arama

ÇAĞLA ŞIKELİN POZLARI

Çağla Şikelin amcası: Sanatın güzelliğini yaşatacağız

1979 yılında öğrenci olarak girdiği Devlet Opera ve Balesi'ne başkoreograf olan Murat Şıkel opera ve baleyi hem halkla hem de evrensel değerlerle buluşturmak için kolları sıvadı

Yeni görevinize hazırlıklı mıydınız?

Hayır, çok ani oldu. Başkoreografımız istifa etti. Ertesi gün ben çağrıldım. Görev bana teklif edildi. Bir gün düşünme payı istedim, larımla konuştuktan sonra cevabımı verdim. Hiç aklımda olmayan bir şeydi. Hiçbir ön hazırlığımız yoktu. Ama çok çabuk konsantre olunabiliyor. Zaten olayların içindeyiz, bu anlamda pek bir zorluk yaşamayacağımızı sanıyorum.    

geriileri

çağla şikel resimleri

 

Projeleriniz neler?

İlk olarak eski yönetimin başlatmış olduğu projeler var, bu yıl içinde bu projeleri tamamlayacağız. Bunların ardından İstanbul, Samsun, Bartın turnelerimiz var. Ardında da geleneksel Aspendos Festivali'ne katılıp bu yılki çalışma takvimini tamamlamış olacağız. Bunların ardından larla hazırlığına başladığımız dört tane yeni eser projemiz var. Çok genç ve dinamik kadromuzla özgün koreografi çalışmalarını hayata geçirmeyi planlıyoruz. Kurum içi dinamikleri çalıştırmak istiyoruz. Ayrıca kurum içi eğitim faaliyetlerimiz var. Bu kapsamda, zaten çeşitli oyunlar için ülkemize gelen dünyaca ünlü isimlerin tecrübelerinden yararlanacağız. Türkiye'de eksikliği hissedilen bale öğretmenliği, koreograflık, koreograf asistanı eğitmenliği, ışık, dekor alanında uzmanlaşacak insanları yetiştirmek için eğitim çalışmaları yapacağız, ünlü ve alanında uzman isimleri dönem dönem Türkiye'ye getireceğiz. Gençlerle başlamamızın önemli mesajı oldu insanlara. Aynı zamanda dans eden genç bir kadro kurduk. Hem teknik altyapıyı sağlayacak, hem Türk balesini ileri ürecek, hem de ileride teknik ve idari görevleri üstlenebilecek insanlarla yola çıktık. Ama bizden önceki insanları unutmayacağız, onların anlamlı ve önemli hizmetlerini devam ettireceğiz. Yerel kültürümüze ait öğeleri evrensel değerlerle birleştirip, popüler kültüre yenilmeden, sanatın kendine ait güzelliği, özelliğiyle yaşatmaktan yanayız. Belli ismi izleyiciyle buluşturacağız diye kaliteden ödün vermek istemiyoruz.

Kurumun mali durumu nasıl?


Daha önce olmayan boş birimlere yeni insanlar atadım. Yeni birimler oluşturdum ve bu insanları birbirine bağlayarak yeni bir yapı oluşturdum. Biraz zamana ihtiyacımız var. Burada barışçıl ve huzurlu bir sanat ortamı oluşturarak üretimi artırmak istiyoruz.

Kültür Bakanlığı ile ilişkileriniz ne durumda?


Kültür Bakanlığı yönetiminin hep desteğini gördük. Sayın İstemihan Talay da Kültür Bakanlığı kadrosu da bize hep özerk bir çalışma ortamı sağladı. Şu anda ne bir müdaheale ne de bir yönlendirme var. Zaten görevlendirilmem de çok açık bir şekilde yapılmıştır. Bu görevden almalar da yeni görevlendirmeler de açık yapılmaktadır. Bakanlık bize hep özerk bir çalışma ortamı sağlamıştır.

Kurumdan sanat dünyasına transferleri nasıl değerlendiriyorsunuz?


Transferler Ankara'dan ziyade İstanbul'da çok oluyor, İstanbul'un medyatik ortamından olsa gerek. Nitekim Çağla'nın kadrosu yoktu, bir anda hayatı değişti. Kadrolu olup da medya ve magazin dünyasına açılan isimler de var.

Çağla Şıkel'in baleyle ilgisi var mı?


Çağla İstanbul'da 6 yıl konservatuvar okudu. Kültür Bakanlığı'nda kadrosu olmadığı için devam edemedi. Tam o sırada girdiği güzellik yarışmasını nınca hayatı birdenbire değişti ve konservatuvarı bıraktı. Çağla'nın aktif bir bale geçmişi var. O da benden kaynaklanıyor. Çağla üzerinde epey emeğim var, hocası sayılırım.

Yeni görevinize Çağla'nın tepkisi nasıl oldu?


Devlet Opera ve Balesi Başkoreograflığı görevine getirildiğim duyulunca gazeteciler, Çağla'ya benimle ilgili sorular sormuşlar. Bunun üzerine Çağla beni arayarak, 'Gazetecilerin bana, seninle ilgili soru soracağını hiç tahmin etmezdim' dedi. Ben de artık alış dedim.

Soyadınızın doğru yazılışı nasıl?


Doğrusu Şıkel. Ama hep Şikel diye biliniyor. Çağla'ya 'dikkat et' diyorum. 'Boşver amca, önemli değil' diyor.

Hasan ÖYMEZ


 

 

 

grafiksaati.org[at]gmail.com  |  gizlilik politikası